Trassel i trädgården 2013

 

 

  

April 2013 var det premiär för vår andra operaproduktion - Mozarts "La finta giardiniera". Vi flyttade fram historien i ett mer modernt sammanhang men höll oss trogna den vackra musiken. Vi spelade både på Lilla Teatern i Lund och Biografteatern Scala i Ystad.

  

Ett kontrakt. Ett försvinnande. Ett strömavbrott. Flera oväntade återseenden.”

 

Wolfgang Amadeus Mozart skrev musiken till La finta giardiniera när han var 18 år. Fullängdsversionen består av tre akter, där varje rollinnehavare har flera långa arior. Bearbetningen till två akter – demokratisk så till vida att ensemblerna kvarstår i stort sett intakta medan ariorna kortats ner och begränsas till två per person - gjordes av Christian Fürst Myrup i början av 1990-talet. Lilla Operans version följer i huvudsak Fürst Myrups vad gäller musiken, men vi har gjort en egen bearbetning av texten och intrigen.

 

 

xx

 

 

Handlingen förlades till någon sorts 2000-tal och spelplatsen till en eftergymnasial internatskola med trädgårdsutbildning. Rektorn på skolan - den excentriske Podestá - har fått äran att arrangera ett societetsbröllop. Hans skyddsling Arminda är bruden., Den något motvillige brudgummen, Greve Belfiore, visar sig emellertid ha ett rykte som påminner om en annan mozartkaraktär, nämligen Don Giovanni. -"Har den unge överklasskillen redan haft ihop det med samtliga kvinnliga elever på skolan?" Mitt i alltihop anländer en kriminalkommissarie till skolan för att utreda ett försvinnande. En viss Violante Onesti är spårlöst försvunnen efter en krognatt. Spåren leder till skolan…

 

Som musikalisk komedi kan operan mycket väl mäta sig med Cosí fan tutte och Figaros bröllop. De sju rollfigurerna (åtta i vår version) har var och en sin egen historia genom pjäsen. De är sannerligen inga stereotyper, utan individuellt utformade personligheter. När de möts uppstår inte bara ljuv musik utan även en ganska modern intrig.

 

 

/Mia Finnsdotter, textbearbetning och regi

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x

x

x

x

  

 

 

Medverkande: Åse Lugnér, Christer Arwidson, Mathilda Espmarker, Johanna Bergqvist, Björn Sundmark, Fredrik Mannerstedt, Eva Färe

Piano: Johan Reis, Violin: Lotta Jernberg, Cello: Lisa Ekmark                     

Foto: Björn Finnsdotter Minör