Seraljen 2012 - vår version

 

Vår bearbetade version av Enleveringen ur Seraljen har vi valt att kort och gott kalla Seraljen. Dialogen är nyskriven och den utspelar sig i nutid. Den fantastiska musiken är såklart intakt och även i princip komplett. Premiär var i april 2012.

 

Mozarts opera Enleveringen ur Seraljen (1782) är en hyllning till det sena 1700-talets intresse för det orientala. Mozart ville skriva en opera med "turkisk musik". Samtidigt innehåller den några av operalitteraturens mest kända koloraturarior. Originalhandlingen utspelas i Pascha Selims palats. Belmonte söker sin älskade, som efter ett skeppsbrott hålls fånge i palatset tillsammans med sin engelska kammarjungfru och Belmontes tjänare. De vaktas av styckets skurk. Efter ett misslyckat flyktförsök vill pashan döma dem till döden. Dock ändrar han sig och låter nåd och människo-kärlek gå före hämnd och svartsjuka.

x

x
xx

x

bbb

 

Skurkaktiga turkar, oskulder som måste bevaras till varje pris, och benådning tack vare rätt släktskap - hur gör man en nutida intrig av det, utan att drunkna i hedersproblematik och ren rasism?

 

I vår version är Seraljen inte ett turkiskt harem utan ett TV-program, och Pasha Selim dess karismatiske programledare. Hit har megakändisen Konstanze kidnappats för att tvingas tala ut i direktsändning, sedan hennes karriär gått snett. Men hennes ungdomskärlek Belmonte har beslutat sig för att rädda henne från ytterligare förnedring. Anställda i TV-produktionen är den buttre Osmin och den påhittige Pedrillo, som båda är lite tända på Konstanzes stylist Blondie. Det är upplagt för inte mindre än två triangeldramer. Och vem skulle – ärligt talat - inte sälja sin själ för några minuter på TV.

 

/Mia Finnsdotter, textbearbetning och regi

x

x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Medverkande: Åse Lugnér, Fredrik Mannerstedt, Christer Arwidson, Charlotta Böiers, Björn Sundmark, Michael Högberg, Tova Persson, Engla Sahlstedt, Emma Andersson, Nicole Théran, Johan Reis 

xx

xx

                              Foto: Björn Finnsdotter Minör