Så gör alla

 

Cosí fan tutte – Så gör alla är en av Mozarts mest älskade och oftast spelade operor. Älskad av både sångare världen över och av den operaälskande publiken för sina överjordiskt vackra sångpartier och sin lättsamma komiska handling. Sex någorlunda jämnstora roller: tre kvinnor och tre män. Ämnet är kärlek. Kan det bli bättre?

 

Lilla Operans version utspelar sig i villakvarteret sommaren 2015, hemma hos din granne.  Så gör alla - Tänder grillen på fredagskvällen, skickar bort barnen över helgen, joggar runt kvarteret, öppnar en öl, flörtar med grannens sexiga man som byggt ett så snyggt kök…

 

Cosí fan tutte hade urpremiär i Wien 1790. Texten är skriven av Lorenzo da Ponte och har undertiteln ”skola för älskande”. Sens moralen i originalhistorien är att alla kvinnor är opålitliga i kärlek, men också att alla älskande bör ha en förlåtande inställning till varandras brister. Lilla Operan tar fasta på det senare, och utnyttjar att svenska språkets ”alla” är en könsneutral form. Vår tolkning av titeln blir snarast ”Så gör vi alla!”

 

/Mia Finnsdotter

 

                       

 

 

Musik: WA Mozart 

Regi och nyskriven text: Mia Finnsdotter

Musikalisk instudering och Piano: Elena Jordan

Medverkande: Åse LugnérCharlotta BöiersSigne Fribo JeppesenFredrik MannerstedChrister ArwidsonRoodney Nilsson

Statister: Emelie Löthman och Linnea Johansson.

Repetitör: Kerstin Werdinius